Plastik: Ubrugeligt eller uundværligt?

Emballage og særligt alternativer til plastemballage er et af de helt varme emner i klimadebatten. Men hvor stor en klimasynder er plastikken? Og kan vi overhovedet undvære den?

Til årets sidste Food Meet Up ’Biomaterialer og genbrugsplast i fødevareemballage’ blev der vendt mange forskellige løsninger og idéer til hvordan vi bedre kan udnytte og mindske plastforbrug. Dagen bød på både alternativer til plastemballage, forslag til mere effektive måder at genanvende og en kobling mellem plastik og madspild.

Mindre plastik lig med mere madspild?

Flere oplægsholdere til Food Meet Up’en forbandt plastemballage og kampen mod madspild.

Hvis vi skal reducere madspild, så skal vi altså bruge emballage,” fortalte Ida Rudbeck-Rønne fra Dansk Materiale Netværk.

Og der var bred enighed i lokalet om, at plastikken måske i virkeligheden ikke er så farlig, hvis vi lærer at håndtere den rigtigt:

Det danske pantsystem fungerer rigtig godt og plastflaskerne herfra kan genanvendes til direkte fødevarekontakt. Men der opstår et problem med den husstandsindsamlede plast, når de forskellige kommuner vejleder på forskellige måde til plast sortering. Vi skal helt klart blive bedre til at sortere vores plast og behandle det, så vi kan bruge det igen og igen” lød det fra Ida Rudbeck-Rønne.

Ida Rudbeck-Rønne fra Dansk Materiale Netværk deltog i Food Meet Up’en og fortalte om forskellige aspekter af plast som emballagemateriale. 

Nyt liv til kasseret plast

Virksomheden Nortech Solutions som også var med på Food Meet Up’en, har fundet frem til en måde, hvorpå man kan genanvende plast fra fødevareemballage til andet end fødevarer:

Vi genanvender plast fra fødevareemballage, som man ikke ellers ved hvad man skal bruge til. Og vi ikke kun laver Greenpallets af genanvendeligt plast, vores paller er også genanvendelige og faktisk bruger vi ofte vores egne paller til at lave nye” fortalte Jeppe Mølvadgaard fra Nortech Solutions.

Et af problemerne med genanvendelse af plast fra fødevareemballage er nemlig, at nogle typer plast ofte ikke kan renses godt nok til, at det er ansvarligt at bruge til direkte fødevarekontakt igen. Derudover undgår man også vask og sortering af plasten, som også er en stor økonomisk udgift.

Fødevareemballage lavet af mad

Selvom Food Meet Up’en gjorde deltagere klogere på, hvordan plast kan bruges og genbruges til fordel for miljøet, så kom der også alternativer til det ellers alsidige materiale på bordet.

Vi bruger madaffald, særligt frugt og grønt fra eksempelvis juice- og øl- produktion, til vores emballage alternativ”, fortalte CEO og co-founder hos Cellugy, Isabel Alvarez-Martos. Hun deltog i Food Meet Up for at fortælle om, hvordan Cellugy har udviklet et alternativ til plastemballage, der har samme funktion og transparente udseende, som den plast vi i forvejen kender.

Hvis vores emballage ender i verdenshavene, kan havets dyr faktisk spise og optage det uden problem”, lød det yderligere fra Isabel Alvarez-Martos, imens hun fremviste overbevisende billeder taget i Københavns havn af en havfugl, som svømmede rundt på en redde af plastik.

Sammen om bedre emballage

Trods meget forskellige budskaber og forslag til emballage, var der på Food Meet Up’en ’Biomaterialer og genbrugsplast i fødevareemballage’ enighed om, at der skal ændres i den måde, vi bruger og genbruger plast, og at vi gør det bedst ved at samarbejde. Hvad end det er bedre muligheder for plastsortering, alternative måder at genbruge plast eller helt nye materialer til emballage.

Se billeder fra eventet

2019-12-11T11:09:31+00:0011 december, 2019|News|