CO2-sluger skal på de danske spiseborde

Store anerkendte restauranter bruger allerede tang i deres mad. Nu skal resten af Danmark til at eksperimentere med den særdeles bæredygtige råvare og nærings-rig ingrediens, der kan få mange funktionelle-roller som ingrediens i fødevarebranchen.

For mange forbrugere og producenter rimer ordet tang måske ikke på fødevarer, men her tager de fejl. I salaten, wokken eller i fødevareproduktionen som bindemiddel, vitaminbooster eller til at reducere salt – alle steder passer den grønne sag ind. Claus Marcussen, CEO hos Dansk Tang, en af Danmarks største tangproducenter, har en klar mission: At få flere danskere til at spise tang.

Tang sluger CO2 som intet andet

En af de helt store fordele ved tang er dets evne til at optage store mængder CO2.

”Tang er en vedvarende bæredygtig ingrediens, og vi gør klimaet en tjeneste, når vi vel og mærke klipper og høster tangen rigtigt. Tang optager ligeså meget CO2 som træer, men oveni det gror den hurtigere, så jo mere man klipper tangen, jo mere gror den, og des mere CO2 kan den optage,” fortæller Claus Marcussen, som også mener, at tangs bæredygtige profil har hjulpet det ind på menuen i Danmark og udlandet og fortsætter:

Bæredygtighedsbølgen har været med til at skabe den store interesse for tang i både Danmark og resten af verden.Udover det har sushibranchen været med til at løfte tang-markedet sammen med den veganske bølge”.

Hos Dansk Tang er netop bæredygtighed en af de helt store motivationer for at lave produkter af tang, og de arbejder også med FNs verdensmål for bæredygtig udvikling.

”Vi vægter bæredygtighed højt i alle trin af produktionen. For eksempel beder vi restauranter om at aflevere de flamingokasser, som vi leverer tang i, tilbage så vi kan genbruge dem. Og så tørrer vi vores tang med solenergi”.

3 ting du ikke vidste om havets grøntsager:

1. Der findes tang i meget af den kakaomælk vi køber i butikkerne

2. Tang bliver ofte brugt som stivelse i tandpasta

3. Det et tæt på umuligt at lave økologisk tang i de danske farevande, fordi man naturligt ikke kan styre hvad der flyder i det vand som omringer tangen.

Nye måltidskasser skal skåne klimaet og mætte danskerne

Salat med tang, tang-wok eller æggekage med sprød tang. De grønne, glatte grøntsager er stadig en gåde hos mange danskere.

”Tang er stadig en mystik råvare for mange danskere på trods af, at Danmark er omgivet af det vand, hvor de bæredygtige grøntsager gror,” fortæller Claus Marcussen.

Dansk Tang vil ændre danskernes tangforskrækkelse og arbejder lige nu med en idé om at udvikle en ny version af de måltidskasser, som vi efterhånden alle kender:

”Vi vil sælge den rå tang til danskerne og få dem til at bruge det i deres hverdag. Det kan vi gøre ved at sende tangen hjem til dem sammen med opskrifter på nogle af de hverdagsretter de kender, men med tang som et nyt element”. 

Tang har mange ernæringsmæssige fordele, bl.a.:

  • Et meget højt protein indhold, nogle arter producere 84 g protein pr m2 havbund, hvor oksekød blot giver 5 g protein pr m2 landjord.
  • Et lavt fedtindhold, hvoraf det fedt, som tangen indeholder er omega 3 og 6 fedtsyrer.
  • Nogle arter indeholder store mængder kostfibre, som eftersigende kan være med til at sænke kolesteroltal.
  • Højt indhold af vitaminer og mineraler, tang indeholder bl.a. mere jern end den ellers sunde spinat.

Rådden tang skaber dårlige associationer

Claus Marcussen møder en del fordomme om tang, da mange får associationer til den rådne tang, som ligger ved mange af de danske badestrande:

”Jeg plejer at sammenligne det med når man spiser æbler fra sin have, der tager man heller ikke den rådne frugt som ligger under træet, men i stedet de friske æbler som hænger klar til høst. Det samme gælder for tang, man skal høste den friske tang, som står klar ude i vandet”.

Dansk Tang afholder med stor succes tangsafari hvor folk kan høste deres eget tang og smage på hvad den Odsherredske kyst har at byde på. Derudover leverer de også frisk tang til en del danske restauranter, blandt andet Michelin restauranten Noma, og Claus Marcussen mener, at vejen gennem restauranterne er en god måde at få danskernes øjne op for tang som en ny spændende ingrediens.

Vil du høre endnu mere om Dansk Tang?

D. 31. oktober afholder Danish Food Innovation et Food Meet Up hos Dansk Tang. Her mødes Claus Marcussen med professor ved KU Ole Mouritsen og snakker mere dybdegående om tang som det nye bæredygtige produkt. Læs mere om Food Meed Up’en her.

2019-10-21T11:15:21+00:0021 oktober, 2019|News|