Opskriften på global succes for nye fødevareprodukter

Hvordan bliver start-ups blandt de 10 procent, som får succes med deres produkt? Test igen, igen og igen, husk dine forbrugere og nåhr ja masser af velvære. Det er ikke nemt, men her får du en række gode råd med på vejen.

Michiel Kernkamp, CEO i verdens største fødevarevirksomhed, Nestle, der vil opnå 0 miljøpåvirkning i deres operationer inden 2030.

Vidste du at, 90 procent af alle start-ups må trække deres produkter tilbage?

Det gyldne spørgsmål lyder så: Hvordan skaber vi succesfuld innovation som start-up og undgår at ende blandt de 90 procent?

1000 tests til succes

Det er præcis som med legoklodser,” fortalte Karsten Olsen, professor ved afdelingen for fødevarevidenskab, Københavns Universitet, i hans forklaring af begrebet designtænkningproces.

Man har en masse legoklodser, som kan sammensættes på alle mulige måder til forskellige ideer/prototyper, som skal stå prøven ved de sensoriske tests.”

Det kan være en lang proces, men som i sidste ende giver succes. Det kan virksomheden True Gum i hvert fald skrive under på – en virksomhed der er gået fra 0 til 450 butikker og en tidoblet omsætning på under et år:

Vi er blevet klogere undervejs, vi var ude og teste ved vores kunder. Et tyggegummi har måske taget over 1000 tests,” fortalte Jacob Sand Motzfeldt, en af grundlæggerne af True Gum, som fortalte om hemmeligheden bag virksomhedens succes.

Professor Klaus G. Grunert leder MAPP Centret ved Aarhus Universitet, som er specialiseret i forskning om forbrugeradfærd indenfor fødevarer og drikkevarer, og som har fået internationale anerkendelser for deres arbejde.

Frame dit produkt i relation til velvære

Velvære har i mange år været en gennemgående global fødevaretrend, og herunder er tre centrale temaer: Sundhed, bæredygtighed og autenticitet. Ifølge professor Klaus G. Grunert er det vigtigt at være bekendt med deres trade-off, eksempelvis forventer forbrugeren at sund mad betyder et tab ift. smag og tilfredsstillelse.

Det kan være svært at udvikle produkter med trade-offs, men her kan en løsning være at fokusere på velvære. Hvis man ikke tænker trade-off, hvordan kan produktet så skabe denne positive følelse af velvære,” var et åbent spørgsmål fra professor Klaus G. Grunert fra MAPP Centret, Aarhus Universitet, i hans præsentation til eventen.

Det hele ligger i framingen af produktet ifølge Klaus, og her kom han med 3 konkrete råd:

  • Væk fra sund mad, som noget man skal tvinge sig selv til at købe og forbruge, fordi man tror det er ringere ift. smag og naturlighed. Mod sund mad som noget man ser som fornøjeligt, og som medfører ikke bare tilfredshed med at maden er sund, men samtidig giver en følelse af glæde idet du køber, tilbereder og indtager det.
  • Væk fra at frame bæredygtige madvalg som et offer man skal gøre. Mod bæredygtige mad-valg som noget der er nydelsesrigt, innovativt, tilfredsstiller sin nysgerrighed og giver en positiv følelse.
  • Autenticitet er anderledes, idet det bidrager til velvære uden at man skal ofre noget for at få det.

Naturligt, plastikfrit, vegansk, lokalt, nordisk, made in copenhagen

Men du skal forvirre forbrugeren ved at kaste dig grådigt over alle velvære synonymer:

Fokuser på nogle mega trends. Du kan ikke gabe over for mange ting,” pointerede Jacob Sand Motzfeldt.

Heine Max Olesen’s Shaman brand går efter at være 100 procent plastikfri i 2019, og donerer 10 procent af deres overskud til den danske miljøorganisation, Plastic Change.

Hjælp forbrugerne på vej med storytelling

”Heine Max Olesen. Seaman,” står der på forsiden af chips posen, hvis grundlægger er af samme navn. På bagsiden er en personlig fortælling, som afsluttes med Heine Max Olesens underskrift.

Jeg har haft fokus på autencitet. At man ser manden bag brandet. Jeg er født og opvokset ved havet og har en kæmpe kærlighed til havet,” fortalte Heine Max Olesen i hans præsentation. Og man må sige, at det skinner igennem på hans produkt.

Måske er det storytelling, som har hjulpet Seaman brandet ind på markedet i Tyskland, Østrig, Schweitz, Kina, Sverige, Norge og Finland på blot 5 måneder.

Story-telling er en måde og hjælpe forbrugerene på vej, og det er en vigtig del af designtænknings processen,” påpegede Karsten Olsen.

Globale trends, lokale kontekster

Succes er hvor globale trends møder lokale præferencer,” var et råd fra Jacob Sand Motzfeldt,”i Tyskland har de for eksempel slet ikke samme lakridskultur, som vi har i Danmark, når det kommer til tyggegummi.”

Vil du vide mere? Forskerne fra MAPP centret, Aarhus Universitet, har udgivet en forskningsartikel med resultaterne af deres analyse.

Læs forskningsartiklen her

Hvad synes Morten fra Tænketanken Frej om eventet?

Billeder fra eventet